20 onmisbare skills voor ambitieuze recruiters: Verbeter jouw carrière (2024)

Hoe ziet een succesvolle recruiter eruit?

Wanneer ben je een goede recruiter? Welke vaardigheden, kwaliteiten en technische trainingen hebben alle top HR-professionals onder de knie, waardoor ze zo succesvol zijn?

De meeste recruiters beschikken over een aantal gemeenschappelijke vaardigheden waardoor ze goed zijn in hun werk. Dit is een mix van hard en soft skills, die soms van nature bij de persoonlijkheid van de recruiter passen, of die ze met de tijd leren en verbeteren.

Als je erachter probeert te komen hoe je een succesvolle recruiter wordt, maar niet weet waar je moet beginnen, dan ben je hier aan het juiste adres.

Soft skills voor recruiters

Soft skills zijn nauw verbonden met je persoonlijkheid. Het zijn natuurlijke vaardigheden die deel uitmaken van wie je bent, en die je bij recruitment in je voordeel kunt gebruiken.

Veel van deze soft skills kun je verder ontwikkelen en verbeteren met de juiste inspanning.

Hier zijn een paar soft skills die veel top recruiters gemeen hebben:

1. Sterke communicatievaardigheden

Goed kunnen communiceren via verschillende kanalen is cruciaal voor recruiters. Je moet in staat zijn om overtuigende vacatureteksten en social media berichten te schrijven, contact te onderhouden met kandidaten en hiring managers via e-mail, telefoon, en 1-op-1. Je bent het gezicht van het bedrijf voor kandidaten, het aanspreekpunt voor hiring managers en de schakel tussen beide partijen gedurende het hele recruitmentproces.

Top HR-professionals moeten tegenwoordig ook goed kunnen omgaan met nieuwe tools en technologieën, vooral kunstmatige intelligentie (AI). Dit betekent niet alleen dat ze AI kunnen gebruiken om een SEO-vriendelijke vacaturetekst te schrijven die de juiste kandidaten bereikt, maar ook dat ze ervoor zorgen dat de tekst een menselijke toon heeft die potentiële kandidaten aanspreekt.

Door deze verantwoordelijkheden moeten recruiters helder en beknopt kunnen communiceren in verschillende vormen, zowel naar individuele kandidaten/collega's als naar een breder publiek.\

20 onmisbare skills voor ambitieuze recruiters: Verbeter jouw carrière (1)

2. Zelfvertrouwen

Recruitment omvat netwerken en interactie met allerlei mensen via e-mail, op evenementen en via online vacaturesites. Je moet zelfverzekerd kunnen praten met kandidaten, hiring managers, collega's en experts in verschillende sectoren. Daarom moeten recruiters een bepaalde mate van zelfverzekerdheid hebben in hun communicatievaardigheden.

Zelfvertrouwen is ook een belangrijke vaardigheid bij het werven voor functies of sectoren waar je misschien minder vanaf weet. Recruiters moeten zelfverzekerd zijn over hun eigen vaardigheden en ervaring om de juiste keuzes te maken voor de baan en moeten in staat zijn hun besluitvormingsproces te verantwoorden als daar vragen over zijn.

3. Een natuurlijke nieuwsgierigheid

Recruiters moeten verder kijken dan het cv en de sollicitatiebrief van een kandidaat. Om echt te begrijpen hoe iemand op het werk zal presteren, is het belangrijk om nieuwsgierig te zijn en de juiste vragen te stellen.

Het begrijpen van mensen is een enorm voordeel als je een succesvolle recruiter wilt worden. Ook is het goed om steeds nieuwe manieren en kanalen uit te proberen om verschillende kandidaten te vinden. Blijf altijd nieuwsgierig en probeer nieuwe dingen uit, zo blijf je jezelf verbeteren als recruiter.

Dit geldt ook voor nieuwe technologieën zoals AI. In een wereld die steeds meer gebruikmaakt van deze tools, helpt nieuwsgierigheid naar hoe je de beste kandidaten kunt vinden en vasthouden recruiters vooruit. Wie openstaat voor nieuwe methodes om topkandidaten te vinden en te beoordelen, loopt voorop in de industrie.

4. Goede luistervaardigheden

Luisteren gaat hand in hand met nieuwsgierig zijn. Echt aandacht geven aan je kandidaten, hiring managers en collega's levert je meer op dan welke andere strategie dan ook. Ondanks alle technologische vooruitgang, blijft een persoonlijke aanpak de kern van elk wervingsproces.

Door goed te luisteren naar wat kandidaten en collega's zeggen, ontdek je precies wat ze nodig hebben. Deze kennis kun je dan inzetten om je wervings- en onderhandelingstactieken te verbeteren. Hoe beter je luistert, hoe effectiever je de beschikbare tools kunt gebruiken en hoe meer waardevolle informatie je verzamelt voor je beslissingen.

5. Positieve lichaamstaal herkennen én uitstralen

De meeste mensen zouden niet direct denken aan lichaamstaal als een nuttige vaardigheid voor HR, maar dat is het wel. Mensen zeggen niet altijd wat ze denken, vooral niet tijdens een sollicitatiegesprek. Het kunnen lezen van lichaamstaal geeft je diepere inzichten in iemands echte gedachten of intenties.

Voor recruiters is het ook belangrijk om positieve lichaamstaal uit te kunnen stralen. Goed zijn in het tonen van positieve lichaamstaal tijdens face-to-facegesprekken is een sterke onderhandelingstechniek. Het helpt je om de toon en het sentiment van het gesprek te sturen, waardoor je een oprechte connectie met een kandidaat kunt maken.

6. Betrouwbaarheid

Bovenal moet een recruiter betrouwbaar zijn; dit benadrukt nogmaals het belang van goede communicatie.

Recruiters zijn het belangrijkste contactpunt tussen een kandidaat en een hiring manager. De kandidaat vertrouwt op jou als vertegenwoordiger van het bedrijf waar ze willen werken. De hiring manager vertrouwt op jou om een belangrijke positie in hun team te vullen. Voor beide partijen staat er veel op het spel, en ze hebben allebei iemand nodig die betrouwbaar is en voor hun belangen opkomt.

Betrouwbaar zijn betekent:

  • Zorgvuldig zijn in je communicatie en follow-up.
  • Eerlijk zijn over je bekwaamheid om de recruitmenttools te gebruiken die beschikbaar zijn voor je team.
  • Nauwkeurigheid in de informatie die je geeft.
  • Bereid zijn om met beide partijen samen te werken om het beste salaris of de beste voorwaarden voor iedereen te realiseren.

7. Het grote geheel kunnen zien

Recruiters moeten zich niet alleen kunnen concentreren op de kandidaat of vacature die ze voor zich hebben, maar ook op de bredere visie van het bedrijf. Dit betekent dat je je wervingsstrategie en individuele aanwervingen moet zien als onderdelen van een groter geheel dat je bedrijf vooruithelpt.

Dit kan betekenen dat je jouw keuzes voor het aannemen van personeel baseert op plannen voor de lange termijn om je medewerkers te laten groeien. Of je kunt samenwerken met en advies geven aan hiring managers over het opbouwen van succesvolle teams. Het kan ook betekenen dat je een langetermijnstrategie hebt voor het aantrekken van kandidaten met veel potentieel om je talentpool te versterken.

Om een succesvolle recruiter te worden is het belangrijk om verder te kijken dan de taak die direct voor je ligt en altijd het grotere geheel in het oog te houden binnen de context van werving.

8. Geduld

Iedereen die ooit een kandidaat heeft geworven voor een concurrerende positie weet dat het tijd kan kosten.

Het inhuren van de juiste persoon betekent vaak dat je meerdere rondes van vacatureadvertenties en sollicitatiegesprekken moet doorlopen voordat je de perfecte kandidaat vindt. Soms vind je de ideale persoon, maar wordt deze weggekaapt door een concurrent.

Geduld is een van de belangrijkste vaardigheden binnen recruitment. Als je niet opgeeft en snel kunt schakelen zal dat zijn vruchten afwerpen. Probeer verschillende processen uit om zo efficiënt mogelijk te communiceren, waardoor je de tijd om iemand aan te nemen kunt verkorten.

9. Sterke netwerkvaardigheden

Recruitment gaat vooral over het werken met mensen. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk geschikte mensen ontmoet om verbindingen te leggen die misschien wel leiden tot een fantastische nieuwe aanwinst.

Daarom is netwerken onmisbaar voor recruiters. Door te netwerken maak je kennis met waardevolle contacten voor advies en ontmoet je mogelijke kandidaten die je kunt benaderen of in je talentenpool kunt opnemen.

10. Empathie

Een belangrijke maar vaak over het hoofd geziene vaardigheid voor recruiters is empathie. Werk zoeken is enorm stressvol en emotioneel, zeker als er sprake is van wanhoop of haast. HR-professionals spelen een cruciale rol in het wervingsproces omdat geen enkele technologie de plek kan innemen van echte menselijke empathie naar een potentiële medewerker toe. Dat is een krachtig hulpmiddel dat je altijd bij je draagt.

Recruiters moeten dit aspect van hun werk nooit uit het oog verliezen. Toon empathie voor de emotionele rollercoaster die solliciteren en interviewen met zich meebrengt.

Hard skills in recruitment

Laten we nu eens kijken naar enkele hard skills die je zou moeten bezitten om succesvol te zijn in je carrière.

11. Datagedreven mentaliteit

Met de opkomst van geavanceerde HR-technologieën zoals AI is werving steeds meer gericht op data. Een essentiële moderne vaardigheid die je zou moeten ontwikkelen, is het vermogen om data te herkennen, te analyseren en in je voordeel te gebruiken.

Besteed tijd aan het begrijpen welke key performance indicators (KPI's) of wervingsstatistieken belangrijk zijn voor jouw organisatie. Maak gebruik van op data gebaseerde wervingstechnieken om je wervingsproces te verbeteren en efficiënter te maken.

20 onmisbare skills voor ambitieuze recruiters: Verbeter jouw carrière (2)

12. Marketing- en verkoopvaardigheden

Werving is eigenlijk je bedrijf verkopen aan potentiële kandidaten. Je moet dus zowel de marketeer als de verkoper in jezelf naar boven halen.

Recruiters zouden de marketing- en webanalyse skills moeten gebruiken die marketeers inzetten om hun leads te testen en te verbeteren. Dit betekent de beste tools gebruiken om je vacatures slim te schrijven en te plaatsen. Zo kun je:

  • De beste kanalen ontdekken
  • Aantrekkelijke vacatureteksten schrijven
  • Technologie inzetten om meer mensen te bereiken
  • Verborgen groepen actieve kandidaten vinden

Aan de verkoopkant is het belangrijk dat recruiters leren hoe ze de voordelen van werken bij hun bedrijf goed kunnen verkopen en snel kunnen inspelen op vragen en bezwaren van kandidaten. Hoe beter je je bedrijf en de vacature promoot, hoe succesvoller je bent in het aantrekken van topkandidaten.

13. Technologie kunnen inzetten

AI is niet meer weg te denken, en dat is eigenlijk een goede zaak voor recruiters. Het gaat erom je kennis van recruitment te combineren met recruitmenttools, zoals AI-gestuurde Applicant Tracking Systems (ATS), Performance Management platforms en HRIS. Hoe sneller je nieuwe technologieën leert gebruiken en recruitment op deze moderne platformen uitvoert, des te beter je deze tools in je voordeel kunt gebruiken.

De nieuwste technologieën zullen blijven uitblinken in HR-tech, waardoor de beste Talent Acquisition teams veel effectiever zijn dan hun minder technisch vaardige collega's. Phil Strazzulla, Oprichter | SelectSoftware Reviews

Het is handig om te weten wat er speelt in de technologiewereld als je mensen werft voor technische banen. Als je de taal van de kandidaten spreekt en ze goed kunt beoordelen, word je een succesvolle recruiter in het vinden van mensen voor specifieke banen.

14. Kritisch denkvermogen

Een belangrijke factor voor een eerlijke en succesvolle wervingsbeslissing is het kritisch beoordelen van de informatie die je krijgt. Recruiters moeten alle informatie over een kandidaat verzamelen, onbelangrijke zaken wegfilteren en tot een objectieve beslissing komen over wie ze moeten aannemen.

Kritisch nadenken is dus een essentiële vaardigheid in werving die niet door technologie kan worden overgenomen. Het helpt je om beslissingen te baseren op feiten in plaats van op gevoel.

15. Sociale media

Sociale media zijn nog steeds een van de belangrijkste en invloedrijkste middelen voor recruitment. De diversiteit aan gebruikers en online gemeenschappen biedt recruiters geweldige kansen om specifieke kandidaten te vinden.

Daarom zouden recruiters sociale media moeten gebruiken als onderdeel van hun recruitmentproces. Dit omvat het optimaliseren van vacatureadvertenties – vaak met behulp van AI – om vacatures te promoten en direct in contact te komen met potentiële kandidaten.

16. Multitasken en tijdmanagement

Recruiters hebben vaak te maken met meerdere vacatures tegelijk. Dit houdt in: het schrijven van vacatureteksten, het screenen van sollicitanten, achtergrondcontroles uitvoeren, interviews inplannen, en vacatures invullen, terwijl ze elke kandidaat nauwkeurig volgen. Ze zorgen er ook voor dat de beste kandidaten goed worden herkend en bewaard voor toekomstige kansen. Daarnaast communiceren ze met alle sollicitanten voor elke positie en werken ze samen met hiring managers en recruitmentteams. En voor elke extra vacature groeit hun werklast!

Als je het moeilijk vindt in je huidige rol en succesvoller wilt worden als recruiter, begin dan met het verbeteren van je multitasking- en tijdmanagementvaardigheden. Dit betekent dat je op de hoogte moet zijn van de nieuwste AI-tools die je werk makkelijker kunnen maken.

💡Ontdek hoe Recruitee je kan ondersteunen bij het automatiseren van je dagelijkse werkzaamheden en het effectief samenwerken met je teamgenoten.

17. Verwachtingsmanagement

Kandidaten en hiring managers hebben altijd hoge verwachtingen. Kandidaten dromen vaak van een baan met bepaalde verantwoordelijkheden, een goed salaris en een fijne bedrijfscultuur. Hiring managers zoeken naar kandidaten met specifieke vaardigheden en ervaringen die passen bij de rol.

Een cruciale vaardigheid in recruitment is het kunnen managen van deze verwachtingen aan beide kanten. Dit doe je door helder te communiceren en vanaf het begin open en eerlijk te zijn. Maak duidelijk wat iedereen kan verwachten en zorg dat iedereen makkelijk met je kan praten.

18. Leergierigheid

Een andere belangrijke vaardigheid voor je carrière in recruitment is de bereidheid om te leren, of het nu gaat om het opdoen van technische kennis voor het werven in een gespecialiseerd veld of het leren gebruiken van geavanceerde recruitmenttechnologieën. Niemand weet alles vanaf het begin, en om op topniveau te presteren, moet je blijven groeien en je vaardigheden ontwikkelen.

De capaciteit en de wil om snel nieuwe dingen op te pikken stellen je in staat om mee te gaan met de nieuwste trends in recruitment, nieuwe verantwoordelijkheden aan te kunnen en je te verdiepen in nieuwe sectoren. Door altijd te blijven leren, blijf je je recruitmentvaardigheden ontwikkelen die essentieel zijn om succesvol te zijn.

19. Netwerken

Weten waar je ideale kandidaten zijn en ze kunnen opsporen is een groot deel van de zoektocht naar personeel. Maar, zodra je de kans krijgt om ze aan je bedrijf voor te stellen, is het cruciaal om niet alleen een goede eerste indruk te maken, maar ook de rol die je biedt perfect te verkopen.

Netwerken gaat veel verder dan alleen het bijwonen van branchegerelateerde evenementen en meet-ups. Het draait allemaal om persoonlijke connecties en de menselijke factor. Je zult veel van je sociale vaardigheden inzetten als onderdeel van je netwerkstrategie voor recruitment. En die sociale vaardigheden kunnen het verschil maken in het overtuigen van een kandidaat dat jullie de beste keuze voor hun carrière zijn.

20. Onderhandelingsvaardigheden

Een kandidaat bieden wat ze nodig hebben, zelfs als je niet precies hebt wat ze zoeken, is een essentieel onderdeel van het onderhandelingsproces met kandidaten. Als je niet de middelen of voorwaarden kunt bieden die ze wensen, is het jouw taak om alternatieven te vinden die de rol alsnog aantrekkelijk maken. Onderhandelen speelt een grote rol in allerlei soorten zakelijke transacties, en recruitment is geen uitzondering.

Een succesvolle recruiter worden: een aantal tips

Als je het gevoel hebt dat je na het lezen van de lijst met belangrijke wervingsvaardigheden nog niet helemaal op niveau bent, maak je geen zorgen. Er zijn altijd manieren waarop je nieuwe vaardigheden kunt leren en de vaardigheden die je al hebt kunt uitbreiden.

Om je te helpen een succesvollere recruiter te worden, volgt hier een lijst met tips die je kunt gebruiken om je vaardigheden continu te verbeteren.

  • Stel aan het begin van elk kwartaal of jaar SMART-doelen op (specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant, tijdgebonden) voor de wervingsvaardigheden die je wilt ontwikkelen.
  • Houd je voortgang in de gaten ten opzichte van deze doelen. Het regelmatig behalen van je doelen helpt bij het ontwikkelen en verbeteren van je vaardigheden.
  • Deel je ervaringen met collega's en vraag om feedback over je prestaties. Werk aan de verbeterpunten die zij aangeven.
  • Richt je op het verbeteren van je zwakke punten. Identificeer de vaardigheden waar je moeite mee hebt en focus op het verbeteren daarvan.
  • Vraag feedback aan kandidaten en hiring managers. Zij zien je wervingsvaardigheden in de praktijk. Bespreek open wat goed gaat en wat beter kan. Gebruik hun feedback als leidraad voor verbetering.
  • Leer hoe je AI kunt inzetten voor het schrijven van vacatureteksten, het optimaliseren van je zichtbaarheid op sociale media, het identificeren van topkandidaten en het beoordelen van die kandidaten.
  • Investeer in een goede set recruitmenttechnologieën, inclusief de nieuwste AI-tools, om routinetaken te automatiseren en meer tijd vrij te maken voor persoonlijk contact met kandidaten.
  • Volg online cursussen. Als je bepaalde vaardigheden mist die meer kennis vereisen, kunnen gratis online cursussen een uitstekende manier zijn om die kennis op te doen.

Recruitment is een geweldig vakgebied om deel van uit te maken. Je speelt een sleutelrol in het succes van je bedrijf en helpt mensen hun ideale baan te vinden. Met de juiste vaardigheden in recruitment en de wil om constant te blijven leren en groeien, kun je een waardevolle aanwinst zijn voor elk HR-team.

20 onmisbare skills voor ambitieuze recruiters: Verbeter jouw carrière (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 5930

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.